Ben je toe aan een moderne variant op de klassieke Hollandse hutspot? Probeer dan dit recept eens. Het smaakt een tikkeltje Oosters door de kerrie, kurkuma en gember.
Ingrediënten
1 kg vers gesneden hutspotgroenten
0,5 kg knolselderij (variant: zoete aardappel of pastinaak)
0,5 kg kruimige aardappelen
1 e.l. Ghee (geklaarde boter)
300 gram gekruid rundergehakt
1 tablet groentebouillon
2 e.l. roomboter
1 t.l. kerriepoeder
1 t.l. kurkuma (ook wel geelwortel of koenjit genoemd)
0,5 t.l. gemberpoeder
Peper en zout naar smaak
Vegetarisch alternatief: gebruik vegetarisch gehakt en rooster wat zonnebloempitten als topping.
Werkwijze
Schil en snijd de aardappelen en knolselderij in gelijke stukken. Kook samen met de hutspotgroenten en bouillontablet in ruim water gaar (20 min.).
Verhit de geklaarde boter in een koekenpan en voeg het gekruide gehakt en de theelepel kerriepoeder toe. Rul het gehakt in 10 min. goudbruin en gaar.
Giet de aardappelen en hutspotgroenten af (bewaar het kookvocht: dit kun je prima gebruiken als basis voor soep). Voeg de kruiden en de roomboter toe en stamp tot hutspot. Schep het gehakt plus vleessap erdoor en serveer direct.
Wat is er speciaal aan dit recept?
Door de helft van de aardappelen te vervangen door een groente als knolselderij, pastinaak of zoete aardappelen krijg je heel eenvoudig meer groenten binnen. Dé manier om aan je dagelijkse portie van 250 gram groenten te komen.
Uiteraard kun je dit principe bij elke stamppot toepassen. Zuurkool met zoete aardappel is ook een hele goede combinatie. Zoete aardappel of bataat is wel een minder duurzame optie dan de in Nederland geteelde knolselderij en pastinaak. En daardoor ook duurder.
Ghee is geklaarde boter. Het bevat geen melksuikers (lactose) meer en kan daardoor tot 250 graden worden verhit. Dit maakt het zeer geschikt om in te bakken. Het is wel vrij kostbaar, maar je hebt er weinig van nodig. Gebruik als alternatief gewoon een product waar je normaal gesproken je vlees in bakt.
Geklaarde boter koop je in de natuurvoeding- of boerderijwinkel.
Nog een leuk weetje:
Kurkuma en gember kunnen ontstekingsremmend werken. Let wel op als je medicijnen gebruikt; het kan de werking beïnvloeden. Bij twijfel laat je het gewoon weg, of je vervangt het door kerriepoeder (al zit daar ook vaak wat kurkuma in).
Veel kookplezier en eet smakelijk!
Over dit blog
Dit recept is geschreven door Linda Huisman-de Jong. (linkje naar mijn voorstelblog?). In het dagelijks leven is Linda freelance marketingcommunicatie adviseur. Lekker eten en gezond koken is een hobby van haar.