Zuurkoolsalade

Zuurkoolsalade

18 jan 2024

Bij een salade denk je niet zo snel aan zuurkool, toch leent deze gefermenteerde groente zich er erg goed voor. En als je het rauw gebruikt, zitten alle goede melkzuurbacteriën er nog in, goed voor je darmen. Wanneer je bedenkt dat smaakvolle gerechten vaak bestaan uit: een zuurtje, zoetje, zout, bitter en umami (hartig), dan zit je met deze salade supergoed. En je kunt met die basissmaken ook heel goed variëren.

Zuur is het al, dus dat hoeft er niet in. Als je zuurkool rauw gebruikt, kun je het even afspoelen. Zelf gebruikte ik deze keer een restje gekookte zuurkool, dat is wat zachter, maar de volgende keer ga ik voor rauw.

Zoet doe je door toevoeging van gedroogde vruchten en fruit. Ik had nu een halve banaan, een mandarijn en wat rozijnen gebruikt. Je kunt ook kiezen voor appel, ananas of dadels. Net wat je in huis hebt.

Zout is het ook al aardig (de kool wordt gefermenteerd door zout toe te voegen), dit kun je naar smaak nog toevoegen op het laatst. Bitter zit er deze keer niet echt in, maar dat miste ik niet.

Umami deed ik door wat kipfiletreepjes toe te voegen, ook omdat ik graag hoogwaardige eiwitten eet. Je kunt ook kiezen voor walnoten of andere notensoorten.

Tot slot voegde ik wat peper en olijfolie toe, even husselen en klaar. Super voedzaam, ook als ontbijt (een hartig ontbijt is een heerlijke start van de dag en laat je minder naar zoete smaken verlangen).

Let op: het is belangrijk om bij elk gerecht na te denken of er een goede vet- en eiwitbron in zit. Zo maak je een uitgebalanceerde maaltijd. En, durf jij dit gerecht aan?

Ingrediënten

125 gram zuurkool
Halve banaan in kleine stukjes
Mandarijn, partjes gehalveerd
Handje vol rozijnen
Handje vol kipfiletreepjes
Scheut olijfolie, snuf peper