Broccoli-pastinaak soep – 6 kommen

Broccoli-pastinaak soep – 6 kommen

26 okt 2023


voor zes kommen

In het weekend staat er bij mij thuis vaak soep op het menu. Dat is lekker praktisch: even opwarmen en je hebt weer een heerlijke portie groente gehad. 

Vaak kijk ik gewoon wat ik nog in de koelkast heb liggen. Met een basis van ui, knoflook en wortel kom je al een heel eind. Deze keer had ik ook nog broccoli en pastinaak. Het resultaat: een goed gevulde broccolipastinaaksoep. Eventueel met kruim van uitgebakken spekjes.

Ingrediënten

3 uien
2 teentjes knoflook
2 pastinaken
2 bouillonblokjes (naar keus: groente of kip)
1 kleine winterwortel
1 cm verse gember
1 stronk broccoli (liefst biologisch)
Peper en zout naar smaak
Ghee (of ander bakproduct)
Voor een beetje extra pit: halve theelepel chilivlokken
Eventueel: 1 pakje spekblokjes

Werkwijze

Pel en snij de uien in halve ringen, doe de gember en knoflook in stukjes en schil en snij de pastinaak en wortel in schijfjes. Laat een beetje ghee in een soeppan smelten en voeg de groenten toe. Bak het groenteprutje 10-15 minuten tot het een beetje verkleurt en alles lekker gaat geuren.

Blus af met een liter water en voeg twee bouillonblokjes toe. Breng het soepje aan de kook en laat 5 minuutjes zachtjes doorkoken. Snij ondertussen de broccoli in roosjes en de broccolistam in vierkante blokjes van ongeveer een cm. Voeg de broccoli toe en kook nog eens 5 min. Pak nu de staafmixer en pureer de soep (een beetje) tot de grote stukken kapotgaan.

Let op: niet helemaal fijn maken, want je wilt nog wel een lichte ‘bite’ proeven. 

Voeg dan de chilivlokken of wat peper toe. Laat de soep 10 minuten staan voor je hem serveert.

Alternatief: spekblokjes krokant uitbakken, op keukenpapier laten afkoelen (zodat het vet kan weglopen) en fijnsnijden tot kruim en als topping gebruiken. Heb je geen tijd of zin om kruim te maken? Strooi dan de uitgebakken spekjes direct over het kommetje.

Wat is er speciaal aan dit recept?

Broccoli is met recht een superfood. Het zit vol vitamines en mineralen: vitamine C, K, A, B6, B2, foliumzuur, mangaan en mineralen als calcium, magnesium en kalium. Ook sporenelementen als ijzer, zink, koper en het antioxidant sulforafaan zijn aanwezig in broccoli.

Broccoli zou daarom goed zijn voor je hart, je ogen en het houdt ook je cholesterol laag. Daarnaast helpt broccoli je darmbacteriën gezond te houden en zorgt de groente voor een goed immuunsysteem.

Het verband tussen gezonde darmen en je mentale gezondheid wordt steeds vaker gelegd. Genoeg broccoli eten, zou kunnen zorgen voor minder kans op angst en depressie. 

Volgens mij voldoende reden om elke week een keer te variëren met broccoli.

Bon appetit!

Gebruikte bronnen:

https://www.ad.nl/koken-en-eten/broccoli-is-de-enige-echte-supergroente~aaf67126/
https://www.mlds.nl/de-relatie-tussen-de-buik-en-het-brein/