Bananencakevoor de hele week!

Bananencakevoor de hele week!

26 okt 2023

Bananencake
voor de hele week!

Teveel zoetigheid – en dan vooral in de vorm van snelle suikers – maken je lichaam niet blij. Toch kan ik het soms niet laten… Jij ook niet? Geniet dan van deze bananencake: door de natuurlijke en voedzame ingrediënten is het een gezond alternatief voor bewerkte supermarktkoekjes. 

De cake bevat geen toevoegde (geraffineerde) suikers maar alleen de natuurlijke suikers uit de dadels en de bananen. Doordat je de hele vrucht gebruikt, krijg je dus ook de vezels binnen en heb je sneller een verzadigd gevoel. Gevolg? Je blijft er niet van door eten. 

Wat ook leuk is: hij is zonder granen gemaakt en daardoor geschikt voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie. Let er dan wel op dat je havermout kiest die geen gluten bevat, of maak het met alleen amandelmeel. Eigenlijk kan bijna elk ander meel.

Het fijne van amandelmeel is dat het veel voedingsstoffen bevat: mangaan, vitamine E, weinig verzadigd vet en juist veel (gezonde) onverzadigde vetten. Het heeft positieve effecten op je gezondheid: het kan, net als havermout, je slechte cholesterol verlagen en helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Ook bevat het een belangrijk aminozuur: fenylalanine, dit is een bouwsteen voor lichaamseiwit. En de smaak? Die is ook gewoon raak! Lekker zacht en zoet. 

Krijg je al trek? Dan vind je hier het recept.

Bereidingstijd: 10 minuten + een half uurtje in de oven

Ingrediënten

3 rijpe bananen (beetje bruin is geen probleem)
3 eieren
3 (medjoul) dadels (ontpit in stukjes gesneden)
150 gram amandelmeel
150 gram havermeel (of zelf wat havermout fijnmalen)
Handje ongebrande noten (is optioneel, kan ook zonder) 
Walnoten of pecannoten om te garneren

Werkwijze

Doe de banaan, eieren en dadels in de keukenmachine en maal het fijn. Daarna kun je het meel erbij doen, plus een handje (ongebrande) noten. Maal dit nog even flink door en stort uit in een cakeblik. 

Tip: knip een vel ovenpapier doormidden, verkreukel het en plaats in het cakeblik. Zo laat de cake straks gemakkelijk los. 

Garneer met noten en zet het blik ongeveer 35 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven. Hou het goed in de gaten; amandelmeel verkleurt snel. Om dit te voorkomen, kun je halverwege de baktijd een stukje aluminiumfolie bovenop leggen. 

Test aan het einde van de baktijd met de satehprikker of de binnenkant gaar is (er zit dan niets aan de houten prikker). Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Gekoeld is de cake ongeveer een week houdbaar. Je kunt hem ook prima in plakjes snijden en in de vriezer doen. Dan heb je een mooi voorraadje.

Nog een tip: heb je bananen die al bijna te bruin zijn? Schil ze en doe ze in een plastic zak in de vriezer, dan heb je altijd bananen met de juiste rijpheid voor deze cake.

Geniet ervan!