Captain’s dinner voor vier personen

Captain’s dinner voor vier personen

26 okt 2023

voor vier personen

Lekker makkelijk en snel op tafel: het klassieke captain’s dinner met een Mexicaanse twist. Ook ideaal om alvast thuis te maken als je naar de camping gaat of, heel toepasselijk: met de boot. 

Dit eenpansgerecht leent zich uitstekend voor diverse variaties. Je kunt het met sla eten, met tortilla’s of taco’s.  Ideaal ook om je groenterestjes in te stoppen.

Guacamole is een heerlijke en voedzame dip van geprakte avocado met knoflook, een pepertje, klein gesneden tomaat en gesnipperde uit, die je erbij kunt maken.

Ben jij een beetje huiverig voor bonen omdat het je vaak zwaar op de maag valt? Dan heb ik goed nieuws. Dit recept is met zwarte bonen, die verteren makkelijker dan bijvoorbeeld bruine bonen. Heb je toch nog last? Voeg dan eens tijm toe, dat ondersteunt de spijsvertering. En zorg dat je peulvruchten altijd eerst afspoelt, dan verwijder je de saponines (een soort zeepstof die de vrucht beschermt en licht toxisch is)

Bereidingstijd: een half uurtje + kwartiertje voor de guacamole

Ingrediënten

2 grote uien
2 grote wortels (of 1 winterwortel)
1 teentje knoflook
1 paprika
1 courgette
(+ andere groenterestjes)
500 gram rundergehakt
Blikje zwarte bonen (400 gram)
Pakje tomatenblokjes (390 gram)
Blikje mais 150 gram
Tex Mex kruidenmix (naar smaak)
Scheutje chilisaus
Kokosolie, Ghee (of ander bakproduct)
Voor een beetje extra pit: halve theelepel chilivlokken
Wat geraspte kaas (voor erbij)
Evt groene salade, tomaat en komkommer. Plus zure room, tortillachips, wraps of taco’s.

Werkwijze

Pel en snij de uien in halve ringen, doe de wortel in stukjes. Laat een beetje bakvet in een stoofpan smelten en voeg de groenten toe. Bak de harde groenten 10-15 minuten tot ze zacht worden. Voeg dan het gehakt en de geperste knoflook toe, bak tien minuten mee (het hoeft nog niet helemaal gaar te zijn). Doe dan de courgette, stukjes paprika en tex mex kruiden erbij.

Voeg -als het gehakt gaar is- de bonen en mais toe, plus een halve theelepel chilivlokken (alleen als je van pittig houdt!) en een flinke scheut chilisaus. Nog even goed verwarmen. Et voilà: het is klaar.

Eet het vervolgens zoals je wilt: met alleen groene sla, komkommer en tomaat of samen met de tortilla’s of taco’s. 

Je kunt er ook heel gemakkelijk een ovenschotel van maken. Vet een ovenschotel in met olijfolie, voeg de vlees/bonen/saus inhoud toe en bestrooi met tortillachips. Uiteraard zijn chips en chilisaus niet zo gezond, maar de rest van het gerecht wel. En de combinatie maakt dat er lekker en goed van gegeten wordt. Maak het af met geraspte kaas en zet het 10 min in de oven (180 graden).

Buen provecho!