Wat is dat eigenlijk: persoonlijk leiderschap? Eerlijk gezegd, het heeft lang geduurd voordat ik iets met die term kon. Het klonk zo abstract. Ik had er niets mee. Totdat ik de coachopleiding ging doen. Het kwartje viel niet gelijk, maar na een tijdje ontdekte ik dat – als je leiding neemt over je leven – je dan gelukkiger wordt.
Eigen regie
Persoonlijk leiderschap werd toen in mijn hoofd vervangen door ‘eigen regie’. Dus niet met de kudde meelopen, maar zelf nadenken: wat heb ik nodig? Waar word ik echt blij van? Waar mag ik aan vasthouden? En wat kan ik beter loslaten? Dat is soms lastig, maar brengt je wel verder. Tenminste, dat is mijn ervaring.
Wat kun jij hier mee?
Volgens mij zijn we allemaal – als je tenminste een beetje bewust leeft – op zoek naar geluk. We willen het liefst voorspoed, een zorgeloos leven, plezier maken en gezond blijven. Toch? Daar heb ik een tijdje over nagedacht en toen kwam ik op het volgende plaatje, een beetje geïnspireerd op de piramide van Maslow en op de logische niveaus van Bateson. Maar dan anders, een FitmetLin benadering van persoonlijk leiderschap. Ik laat hem je even zien:
Hoe werkt persoonlijk leiderschap dan?
Volgens mij begint alles met zelfliefde. Of zelfzorg, zo kun je het ook noemen. Wanneer we geboren worden zijn we ‘schoon’. We hebben geen overtuigingen, patronen of (negatieve) gedachten over onszelf. Helaas duurt deze fase niet zo lang. Al voor je zevende levensjaar heb je bepaalde dingen meegemaakt die je vormen (dat heb ik niet bedacht hoor, er zijn boeken vol over geschreven). Google maar eens op Reich en Lowen of ontwikkelingspsychologie.
Overlevingsmechanisme
We maken deze fase van overtuigingen en patronen allemaal mee, het is namelijk een belangrijk overlevingsmechanisme. Zo leer je bijvoorbeeld wat wel en niet gewenst gedrag is. Maar, als je teveel waarde hecht aan deze gebeurtenissen, dan kun je last van zelfafwijzing krijgen: ik ben niet goed genoeg, ik word niet gezien, ik kan dit niet, etc. Dit zijn allemaal gedachten en die hoeven absoluut niet waar te zijn. Het is vaak echter wel jouw waarheid.
Laat overtuigingen los. Dat is persoonlijk leiderschap
Zodra je de hardnekkigste overtuigingen, die waar je het meeste last van hebt, los kunt laten, ontstaat er ruimte om jezelf lief te hebben. En – zonder arrogant te worden – ben je dan vaak een veel leuker persoon. Zeker voor jezelf. Je neemt jezelf (en je fouten) wat minder serieus en wordt liever voor jezelf en voor anderen. Dit zorgt dat je dus wel gezien wordt en dat mensen het leuk vinden om bij je te zijn. Er ontstaat meer verbinding met anderen. Die verbinding kan je zelfvertrouwen een enorme boost geven.
Dankbaarheid
Heb je dit bereikt? Dan is het tijd voor de volgende stap: dankbaar en tevreden zijn. Daar kun je gewoon heel praktisch mee aan de slag gaan. Koop een schriftje en schrijf elke dag op: Wat heb je allemaal om dankbaar voor te zijn? Je relaties, gezin? Wat gaat er al goed in je leven? Je werk, hobby, sport? Uit onderzoek blijkt dat dit schrijven je stresslevels verlaagt en je gaat er beter van slapen. Mooi meegenomen toch?
Zingeving en persoonlijk leiderschap
Goed, je hebt jezelf lief, staat prettig in contact met anderen en bent dagelijks dankbaar. Dat klinkt top! Maarre, wie ben je nou eigenlijk precies? Waar liggen jouw talenten en waar hou je van? Wat deed je als kind bijvoorbeeld al graag. En waar kun je je helemaal in verliezen? En is dat ook nog iets waar je je boterham mee kunt verdienen? Dan heb je je ikigai, je levensmissie gevonden. Gefeliciteerd, je hebt gewoon de top bereikt! Natuurlijk zul je niet elke dag intens gelukkig zijn, maar weet wel wat er voor nodig is. En je weet dat je zelf richting kunt geven aan het ervaren van meer geluk.
Geluk gevonden!
Om een lang verhaal kort te maken: zelfliefde en zelfzorg is volgens mij enorm belangrijk. Dat is de eerste pijler van geluk. Als het je lukt om die oude patronen en laagjes van jezelf af te pellen, dan ben je alweer een stapje dichterbij je geluk.
Wil je hier een beetje hulp bij? Benader me dan eens voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan ontdek je of het wat voor je is. Ik stel vooral open en verdiepende vragen. Zo kom jij bij je eigen waarheid. En laat je zien dat jij de regie terugpakt.
Leefstijlcoaching is geen enge therapie. We gaan niet de hele tijd inzoomen op problemen, maar werken vooral naar positieve doelen toe. Ik hou je gewoon een liefdevolle spiegel voor. Jij kijkt er in en ziet iemand die persoonlijk leiderschap toont!
Wie weet tot ziens?
O ja, heb je via je werk een jaarlijks ontwikkel- of scholingsbudget? Vraag dan eens naar de mogelijkheden om dit voor leefstijlcoaching in te zetten. Ook als preventiemiddel, wanneer je werkdruk bijvoorbeeld te hoog is en je klachten ervaart.