Een foodblog over niet-eten?

Een foodblog over niet-eten?

26 okt 2023

Meestal schrijf ik een recept voor dit foodblog. Dit keer heb ik wat anders voor je. Ik wil je namelijk graag wat vertellen over niet eten, vasten dus. Momenteel is er veel aandacht voor tijdelijk vasten. Op dinsdag 8 oktober stond dit fenomeen centraal in het tv-programma De dokters van morgen. Maar wat houdt vasten precies in en waarom zou je het überhaupt willen doen?

Tijdelijk vasten is niets meer of minder dan een bepaalde tijdsperiode niet eten. In het Engels heet dit ‘intermittent fasting’. Onder die zoekterm kun je online veel informatie vinden. De gedachte is dat je door een periode van niet eten je organen de kans geeft om grote schoonmaak te houden. Met als mogelijke gevolgen: een verlaging van het ‘foute’ cholesterol (LDL), verhoging van het goede HDL-gehalte, een lager bloedsuikergehalte, verkleining van de buikomvang en afvallen. 

Er zijn mogelijk ook positieve effecten voor mensen met kanker. In een testgroep met kankerpatiënten hadden veel mensen die vasten gedurende de chemokuur minder last van bijwerkingen zoals misselijkheid. En het kan het genezingsproces zelf ook ten goede komen, al zijn artsen het daar nog niet helemaal over eens. 

Hoe kun je vasten?

In het programma werden twee methodes beschreven die je als gezond persoon makkelijk kunt proberen: 16/8 of 5/2. Bij de eerste manier eet je zestien uren per dag niet en de andere acht uren wel. Je slaat dan bijvoorbeeld het ontbijt over en eet alleen tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds. 

Bij de tweede methode eet je gedurende twee dagen per week niet. De andere vijf dagen eet je gewoon zoals je gewend bent. Je mag dus in principe alles eten, al zijn verstandige keuzes uiteraard beter. Uit het tv-programma, en bij navraag om mij heen, blijkt dat de 16/8 methode voor gezonde mensen redelijk eenvoudig vol te houden is. Ik doe het zelf nu ongeveer een half jaar en ik merk dat het steeds makkelijker gaat. Ik volg de 16/8 methode zo’n 6 tot 7 dagen per week. 

Voor kankerpatiënten: overleg met je arts

Voor mensen met kanker is overleg met een behandelend arts echt nodig. Als je ziek bent kun je dit niet zomaar uitproberen. Maar het kan voordelen hebben en bijdragen aan het dragelijker maken van een chemokuur en mogelijk ook aan je herstel. 

Bekijk de info van de dokters van morgen hier