Nasi met veel ‘verstop’groenten

Nasi met veel ‘verstop’groenten

26 okt 2023

Nasi met veel verstop groenten

Kun je nasi goreng maken zonder zakje? Die de dagelijkse aanbevolen 200 gram groente per persoon bevat? En ook nog vriendelijk is voor je portemonnee? Ja dat kan! Het geheim zit hem in het maken van je eigen kruidenmix en het gebruik van bloemkoolrijst. 

Bijna 20 jaar geleden maakte ik met mijn lief, nu echtgenoot, een wereldreis van zes maanden over drie continenten. De helft daarvan brachten we in Azië door. Daar aten we bijna iedere dag wel iets Oosters. Zo heb ik geleerd dat er ontzettend veel variaties zijn. Soto ajam, Singapore noodles (mijn favoriet) en uiteraard nasi goreng. Hoog tijd om eens iets Aziatisch met jullie te delen, maar dan wel met een ‘Frysian touch’: bloemkool.

Bloemkoolrijst kun je in elke supermarkt kopen, gewoon kant en klaar. Of je maakt het zelf in je keukenmachine. Let er dan wel op dat je niet té fijn maalt, want dan wordt het pap. Ik combineer de bloemkoolrijst in dit recept met gewone rijst omdat dat een iets stevigere structuur heeft en je daardoor meer ‘bite’ behoudt.

Bereidingstijd: 40 minuten 

Ingrediënten

400 gram bloemkoolrijst
125 gram spekreepjes
100 gram taugé
2 tomaten
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 rode paprika 
2 eieren
2 eetlepels olie (die je op hoge temperatuur kunt verhitten, bijv. kokosolie)
2 theelepels koriander
1 theelepel kurkuma (geelwortel)
1 theelepel komijn
1 cm verse gember fijn gesneden of geraspt
3 el ketjap
1 el vissaus

Werkwijze

Kook de rijst net gaar en laat (in een aparte schaal) flink afkoelen.

Bak de spekreepjes zonder olie in een wok. Zodra de spekjes krokant zijn schep je ze uit de pan, je laat het vet zitten. Voeg de uien, gember en de knoflook toe. Roer door totdat alles gaar is.

Voeg de kleingesneden rode paprika toe en blijf roerbakken totdat de groente beetgaar is. Voeg de droge kruiden toe en bak het tot het lekker gaat geuren. Zet de wok even op zacht.

Kluts nu de eieren, doe wat olie in een andere pan en maak een omelet. Haal uit de pan, laat even afkoelen en snij in reepjes.

Snij ondertussen de tomaten fijn en verwijder de zaadlijsten. Snij ook de taugé klein.

Zet de wok op hoog vuur, voeg eventueel wat olie toe en roerbak beide rijstsoorten ongeveer twee minuten. Voeg nu een scheut vissaus en ketjap toe en plus de spekreepjes, taugé, omeletreepjes en tomaat. Bak even mee en klaar is Kees.

Selamat makan! / Lekker ite!